teknikforetagen.se väntas ligga nere måndag 29 april 08:30-09:00 pga en planerad uppdatering.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Familjeföretaget som räddade klassiska båtföretaget

Familjeföretaget Intaga gick in och räddade anrika Cremo Boats, Varbergsföretaget bakom de klassiska båtmärkena Crescent och Monark. “Vi tyckte att det var synd att ett så fint gammalt företag skulle försvinna. Potentialen är mycket stor”, säger Intagas grundare Carl-Tore Bengtsson.

Foto: Cremo Boats Foto: Cremo Boats

Medlemsföretag
05 sep. 2023
Sakområde:

När möjligheten dök upp 2019 att förvärva Cremo Boats tvekade inte Carl-Tore Bengtsson särskilt länge. Företaget bakom de klassiska glasfiberbåtarna från Crescent och Monark var då svårt skuldsatt men som entreprenör och Varbergsbo kände han starkt för det anrika varumärket.

– Vi tyckte att det var synd att ett så fint gammalt Varbergsföretag skulle försvinna så vi köpte verksamheten. Det gick väldigt fort, på en vecka var affären klar. Tack vare att efterfrågan lyfte under pandemin fick vi en bra start, säger han.

Produktionen av Cremobåtarna ligger sedan 1972 i Polen men utveckling och försäljning av båtarna sker fortfarande på hemmaplan i Varberg. Och att föra båttraditionen vidare är viktigt för Carl-Tore och för hans barn som är på väg att ta över verksamheten:

– Senast häromdagen pratade jag med grundaren Bernt Sallén, han är 102 år nu men fortfarande vital. Även Pelle Petterson som ritade många av de klassiska modellerna finns med i bakgrunden, och Bernts son Kjell Sallén hjälper oss med de nya modeller som vi snart ska lansera.

Startade med litet verkstadsföretag

Men låt oss backa bandet till när Carl-Tore, efter många år i näringslivet som reservdelschef, försäljningschef och vd på företag som Volvo och Black & Decker och olika företag i byggindustrin, bestämde sig för att starta eget. Året var 2001 när företaget Intaga såg dagens ljus.

– Jag hade arbetat som konsult under en tid och skapat ett bolag med lite kapital som gav mig möjlighet att förvärva verkstadsföretagen Tilcon och därefter Manovi vid sidan om mitt vd-uppdrag inom träindustriföretaget Derome. Vi bildade en grupp med två mindre med 15 anställda som bland annat tillverkade komponenter till Cremo Boats, berättar han.

Det lokala löper sedan dess som en röd tråd genom Intagas historia. Fler lokala företag har tillkommit i gruppen, och i dag är Intaga en liten företagsgrupp med runt 50 anställda och med en ny kontors- och fabriksfastighet i Varberg som bas.

Trygga med generationsväxlingen

I dag handlar Intagas största utmaning om att växla över till en ny generation. Det är inte bara Carl-Tore som går i pension utan också en skara trogna medarbetare.

Utmaningen är dock kanske mindre än i många andra familjeföretag eftersom Carl-Tores barn Victoria, Andreas och Linnea länge har varit delaktiga i verksamheten på olika sätt. Dessutom har sonen Andreas arbetat intensivt med rekryteringsfrågor i Varbergs skolor för att säkra den framtida kompetensen.

– Känslan för företaget och entreprenörsandan finns hos alla oss syskon, säger Victoria Bengtsson. Kanske inte när vi gick i skolan men det har kommit efter hand, och något som vi har valt själva.

– Samtidigt känner vi alla ett stort ansvar för företaget, för de anställda och för kunderna, fyller Andreas Bengtsson i.

Måna om att göra rätt

Carl-Tore och barnen måna om att “göra rätt”. Det är en av anledningarna till att Intaga och dotterbolagen är medlemmar i Teknikföretagen.

– Det visar att vi som litet företag att vi är seriösa och följer lagar och avtal. Det är också en trygghet för anställda och kunder samtidigt som vi kan få kvalificerad hjälp när det behövs, säger Linnea.

Kvartetten är stolt över att Intaga lyckades ta sig igenom pandemin utan att säga upp. I stället satsade Intaga på att kompetensutveckla personalen.

–  Vi vill hålla i personalen och vara förberedda till när det vänder. För säger man upp där så har vi inget kvar. Det är svårt att rekrytera till verkstadsbranschen, säger Andreas.

Intagas planer är att fortsätta växa, både organiskt och via förvärv.

– Det finns många fina familjeföretag som inte har några naturliga arvingar. Den typen av företag passar oftast bra in i vår kultur med aktiva ägare och engagerade ledare i respektive nisch, säger Carl-Tore.

Text: Per-Ola Knutas  

 

 

Intaga i korthet

  • Familjeägt företag som grundades 2001. Har i dag runt 50 anställda totalt.
  • Har vuxit genom förvärv. I dag ingår fem företag i gruppen, bland annat anrika Cremo Boats (Crescent och Monark).
  • Nybyggt huvudkontor och verkstad i Varberg. Har även viss produktion i Polen.
  • Omsätter 140 Mkr och har en god tillväxt och tillfredställande lönsamhet.